Cannes 2017: ziua 1

Cea de-a 70-a editie a Festivalului de film de la Cannes a debutat miercuri, 17 mai 2017; Juriul din acest an, prezidat de celebrul regizor spaniol Pedro Almodóvar, este format din:

  • Jessica ChImage and video hosting by TinyPicastain, actrita si producator american
  • Maren Ade, regizoare de film din Germania
  • Will Smith, actor american
  • Fan Bingbing, actrita din China
  • Paolo Sorrentino, cineast italian
  • Agnès Jaoui, actrita si regizoare franceza
  • Park Chan-wook, regizor sud-coreean
  • Gabriel Yared, compozitor de origine francezo-libaneza

In timpul ceremoniei de de deschidere de miercuri, regizorul iranian Asghar Farhadi a numit festivalul “un loc unde culturile vorbesc una cu alta”. Prezenta lui la Cannes nu a fost o surpriza pentru nimeni, chiar daca acesta a boicotat Oscar-urile din acest an, in semn de protest pentru masurile anti-musulmani luate de Presedintele american Donald Trump; filmul sau, The Salesman, a castigat Premiul Oscar pentru cel mai bun film strain.

Pentru prima data in istorie, in Competitia Oficiala au fost selectate doua filme lansate de Netflix: Okja, regizat de Bong Joon-ho si The Meyerowitz Stories al lui Noah Baumbach. Despre filmele lansate de un serviciu de streaming, Pedro Almodóvar a declarat: “Eu personal nu pot concepe ca un film sa castige nu doar Palme d’Or, dar si orice alt premiu la Cannes si sa nu poata fi vazut ulterior pe marele ecran. Dimensiunea ecranului nu ar trebui sa fie mai mica decat scaunul pe care stai”, a adaugat faimosul regizor. “Trebuie sa fii mic si umil in fata imaginii din fata ta”.

Will Smith a sarit in apararea lui Netflix: “In casa mea, Netflix nu a adus decat beneficii. Copiii mei pot vedea filme la care nu ar fi avut acces in mod normal. Exista filme care nu sunt la un cinema mai aproape de 8.000 de mile fata de ei. Ei au ocazia sa ii vada pe acei artisti”. La sfarsitul acestui an, Netflix va lansa fantasy thriller-ul Bright, in care joaca Smith, unul dintre cele mai costisitoare filme pe care le-a produs, avand un buget de 90 de milioane $.

Cum ma asteptam, haiosul actor american a fost favoritul reporterilor; acesta, foarte vesel, elegant si relaxat, a facut poze cu fanii si a raspuns la intrebarile tuturor. “Am crescut in West Philadelphia, care este foarte departe de Cannes, a declarat Smith, “iar Festivalul de film de la Cannes reprezinta cel mai mare prestigiu in cinema. Asa ca sunt entuziasmat sa fiu aici si, mai mult decat orice, sa invat. Cand artisti de un asemenea nivel se aduna, nu stii niciodata ce se poate intampla si ce va fi creat doar din conversatiile si interactiunile lor. Sunt aici din motive foarte egoiste, de fapt”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.