Les Films de Cannes à Bucarest, editia 2017

Les Films de Cannes à Bucarest este unul dintre primele festivaluri de film din Bucuresti la care am participat in calitate de blogger/critic de film, asa ca va avea mereu un loc special in inima mea 🙂 Acesta a fost initiat in 2010 de realizatorul Cristian Mungiu, cu sprijinul Delegatului General al Festivalului de la Cannes, domnul Thierry Frémaux.

Image and video hosting by TinyPic

Les Films de Cannes à Bucarest, care aduce din 2010 in Romania cele mai importante filme arthouse ale anului si pe cei mai reputati cineasti, va avea loc anul acesta intre 13 si 22 octombrie, in patru locatii din Bucuresti – Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Taranului Roman si Cinemateca Eforie si in sapte orase din tara, urmand a avea loc editii regionale in: Timisoara, Iasi, Cluj, Brasov, Sibiu, Arad si Suceava. Programul festivalului va fi facut public la inceputul lunii octombrie pe www.filmedefestival.ro, iar biletele vor fi in curand disponibile pe site-ul Eventbook.ro.

Primele trei titluri care vor face parte din programul editiei a 8-a Les Films de Cannes à Bucarest, distribuite in Romania de Independenta Film, sunt:

Les Fantômes d’Ismaël al autorului francez Arnaud Desplechin, castigator al Premiului Cesar 2016 pentru cel mai bun regizor cu filmul Trois souvenirs de ma jeunesse si de cinci ori prezent in competitia de la Cannes. Drama ii are in rolurile principale pe Mathieu Amalric, Marion Cotillard si Charlotte Gainsbourg;

Le Redoubtable, prezentat in competitia oficiala, este biopicul care il are ca personaj principal pe celebrul cineast Jean Luc Godard, fiind regizat de Michel Hazanavicius, al cărui The Artist a fost recompensat cu cinci Premii Oscar in 2012, printre care cel mai bun film si cel mai bun regizor;

Loveless, o noua drama in regia lui Andrey Zvyagintsev, autorul unor lungmetraje precum Leviathan (Cel mai bun scenariu, Cannes 2014/ nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film strain) sau Elena (Premiul special al Juriului Un Certain Regards, Cannes 2011).

The Square, comedia nonconformista a lui Ruben Östlund care a luat pe sus Croazeta anul acesta la Cannes, obtinand Palme d’Or-ul, va fi proiectata in deschiderea festivalului, in premiera absoluta in Romania, in Bucuresti dar si in toate orasele care vor gazdui editii regionale.

„Pentru mine este o forma de a sparge barierele dublului-standard. Suntem afectati de spiritul de turma si devenim speriati cand lucrurile scapa de sub control. Trebuie sa ni se reaminteasca permanent: ‘Eu sunt cel care trebuie sa ia atitudine!’. Iar asta este este simplu de facut.” – a declarat Ruben Östlund, imediat dupa castigarea Palme d’Or.

Image and video hosting by TinyPic

Claes Bang il interpreteaza pe Christian, curatorul respectat al unui muzeu de arta contemporana caruia-i scapa lucrurile de sub control dupa buzz-ul facut de echipa de PR angajata chiar de el pentru promovarea unui spectacol. In sanctuarul The Square are loc o cascada de intamplari neprevazute care transforma filmul intr-o comedie cu pulsul ridicat, “un spectacol neobisnuit si scandalos, cu momente de frenezie pura”, dupa cum il caracterizeaza The Guardian.

Trailer-ul filmului:

In Romania, The Square este distribuit de Independenta Film si va rula in cinematografele din tara incepand cu 20 octombrie 2017.

In tara, Les films de Cannes va fi organizat intre 13 si 19 octombrie la Brasov (la Cinema One), intre 13 si 15 octombrie la Cluj (cinema Victoria), intre 20 – 22 octombrie la Timisoara (Filarmonica Banatul), Arad (Cinema ARTA) si Iasi (Ateneul din Iasi) si 10 – 12 noiembrie la Suceava (Cinema Modern).

In editiile precedente, Les films de Cannes à Bucarest a fost onorat de unii dintre cei mai reputati cineasti ai momentului, laureatii cu Palme d’Or Abdellatif Kechiche si Jacques Audiard, regizorii Olivier Assayas, Gaspar Noé, Alain Guiraudie, Elia Suleiman, Amat Escalante, Bertrand Tavernier, Michel Hazanavicius, Sergei Loznitsa, Kornél Mundruczó sau actorii Sandrine Bonnaire, Emmanuelle Bercot, Bérénice Bejo ori Jacquline Bisset.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.